Wednesday, January 20, 2010

Tenshoku 天職 Počasí, Sky Color


Tenshoku, Barva oblohy (Počasí).
2.1 shakuhachi

Pokusil jsem se napsat cvičení ve výdechovém vzorci 2-3-1.

Rád bych vytvořil větší sérii skladeb Tenshoku. Pokud by se jich hrálo několik společně, jednotlivé části by mohly být odděleny zvukem gongu či kovové misky. Skladby bych později seřadil podle stupně obtížnosti.

2-3-1 je koncept hry na flétnu, obdobný konceptu Haiku v poezii. Úvodní červená nota nepatří ke skladbě, jde o zahřívací notu. Budou ji mít pouze skladby začínající v Kan. Poslední část této skladby -1- je možnost zahrát takovou rychlostí, jakou dovolí dech, tedy začátečník může hrát zrychleně.
Notace skladby a způsob provedení jsou nyní jiné než u předchozí skladby Podzimní oceán (která má možná blíže k moderní Honkyoku). Postupně přidám nahrávku, prstoklad a detailní popis.

Koncepce těchto cvičení  i představa typu zvuku mě přivádí k myšlence vývoje subtilnějších shakuhachi fléten, jejichž náustek bude rovnější, bez moderního zahloubení.

Jednotlivé skladby by měly mít od počátku jistou standardní podobu, nebo-li  způsob jak je zahrát, s možností další různorodosti jednotlivých prvků (nástup tónu, atari - nayashi, komibuki, dech tvaru bambusového listu atd.)...